субота, 5. април 2008.

Kako do diplome HR stručnjaka?

S obzirom da je HR relativno nova naučna disciplina u našoj zemlji, ponuda domaćih univerzitetskih ustanova na kojima se može izučavati je relativno skromna. Ukoliko se potraga usmeri ka master i specijalističkim studijama, rezultat se sužava na nekoliko adresa:


Na Infostudu data je ponuda "English school of Business" koja nudi sticanje zvanja mastera. Namenjena je, kako se ističe, onima koji se već bave HR-om u kompanijama, kao i onima koji nameravaju da svoju karijeru usmere u tom pravcu. Za tričavih 640.000 dinara, nakon 15 meseci dobijaju se dve medjunarodne diplome- Linkoln univerziteta i univerzita "International Human Resources".

Ukoliko se uzme u obzir naziv predmeta, dakle, oblasti koje se izučavaju, primat bi, svakako, dala Tehničkom fakultetu u Novom Sadu. U studijskoj grupi "Odnosi sa javnošću u funkciji menadžmenta ljudskih resursa" obavezan predmet je menadžment ljudskih resursa. Proučavaju se i odnosi sa javnošću, online PR, izrada i primena PR plana.

I u drugoj studijskoj grupi izučavaju se interesantne i praktične oblasti, poput, planiranja ljudskih resursa i razvoj karijere. Naravno, sam naziv predmeta može biti šarena laža i bez konkretnijeg upoznavanja sa tematikom, odluka, svakako, ne bi se mogla doneti samo na osnovu ovog kriterijuma.

Na jednom od topika foruma Megatrend univerziteta, taksativno su nabrojane razlike između ponude na FON-u i Megatrendu.

Na sajtu FON-a istaknuto je i radno vreme službe koja je zadužena za pružanje informacija budućim postdiplomcima. Kada sam zakucala na ova vrata, uputili su me da odem na sajt i pogledam šta me interesuje!!! Možda sam došla u vreme pauze, ili nisam pogodila dobar dan?

Uprkos prvom lošem iskustvu sa osobljem FON-a, validnost diplome i ne tako loš izbor oblasti koje se izučavaju (uz ogradu da ovaj podatak treba proveriti), usmeriće me, najverovatnije, ka FON-u.

Za malo da zaboravim i Zaječar. "Tamo daleko" naslovila bih naziv ponude Fakulteta za menadžment u Zaječaru (Megatrend univerzitet).

1 коментар:

Лидер је рекао...

Telefonski razgovor:
"Halo, ovde Jelena iz Ejč Ara"
"Iz Zaječara?"
"Ne, Jelena iz Ejč Ara!"
"Čujem, čujem, zovete iz Zaječara"