субота, 12. април 2008.

Dolazak olimpijske baklje u San Francisku izazvao žestoke proteste



Olimpijska baklja stigla je danas u San Francisko. Masa demonstranata dočekala je simbol olimpijade, kao i dan pre u Parizu, gde su aktivisti žestoko protestovali protiv politike Kine prema Tibetu.

Demonstranti su se okupili na mostu Golden Gejt, gde su okačili zastavu Tibeta i razne parole.

Život ili smrt za Tibet

Dve osobe su na Golden Gejtu, jednom od najpoznatijih simbola San Franciska. Okačili su zastavu Tibeta i parole:
  • "Jedan svet, jedan san, oslobodite Tibet"
  • "Oslobodite Tibet"
  • "Život damo, Tibet ne damo"



    U Parizu je skup prekinut pet puta, pa je zato u poslednjoj turi vozilo nosilo baklju.
    Policija je ušla u sukobe sa demonstrantima u Londonu. Jedan od njih je pokušao uhvatiti baklju, dok je drugi upotrebio spravu za gašenje požara.
    Nekoliko pobornika za prava Tibetanaca je uhapšeno u evropskim prestonicama. Mnogi Tibetanci su ubijeni ili nestali u sukobima koji ne jenjavaju u ovoj kineskoj pokrajini.


    Organizatori protesta na mostu kažu da "ostaju odani misiji nenasilnog protesta". Oni ističu da je ovo pravi trenutak da pošalju svetu poruku, jer su u centru međunarodne pažnje. "Ovo je situacija - život ili smrt za Tibet", kaže Jančen Lamo, koji se nalazi na čelu organizacije 'Studenti za slobodan Tibet'.

    “Mnogi Tibetanci su ubijeni”, naglašava osamnaestogodišnja Kunga Ješi.

    “Duh olimpijade ujedinjuje sva ljudska bića, ne samo Kineze, znači Amerikance i ceo svet" poruka je Hju Čena, iz San Žozea.

    “Kineski policajci me prate u korak, izbacili su me iz maratona, zajedno sa lokalnim policajcima”, kaže Madžorta Karter, član nevladine organizacije iz Nju Jorka.

    HošinaNoši, poznati aktivista pokazuje svoju solidarnost sa Tibetom, tako što iz rukava vadi zastavu te kineske provincije.


    Demonstranti su šljam

    Baklja na trenutak misteriozno nestaje u obližnjem skladištu. Zvaničnici MOK-a pokušavaju da se dogovore sa gradskim zvaničnicima i policijom o daljoj putanji baklje.

    Sue Veide, potparol kineskog olimpijskog komiteta, izjavljuje za CNN:

    "Ovo su vandali koji nemaju osećaj poštovanja prema tradiciji i redu. Mnogi medju njima poznati su kao problematične osobe i kriminalci. To su osobe lakog morala i narkomani. U Kini bi sa njima završili po kratkom postupku", preti Veide.

    Nekoliko minuta kasnije, masa napada zaprepašćenog Sue Veida. Za trenutak, objektiv kamere hvata telo koje pada i potok krvi na prašini u betonu. Duž avenije Konkord raspoređuju se specijalci u punoj ratnoj opremi. Masa se razilazi.

    Planirana završna ceremonija u gradskoj luci je otkazana. Premeštena je na aerodrom. Baklja je u večernjim satima stavljena direktno u avion, bez prigodne svečanosti.

    Нема коментара: