субота, 14. јун 2008.

UNIVERZIJADA BEOGRAD 2009

Beograd - najveće gradilište u jugoistočnoj Evropi

U Bloku 67, koje je namenjeno smeštaju učesnika Univerzijade, gradi se univezitetsko selo na 260.000 kvadratnih metara - „Grad u gradu” biće opremljen restoranima, bankom, poštom, prodavnicama…

Na Konferenciji Izvršnog komiteta Međunarodne univerzitetske sportske federacije (FISU), pripreme za Univerzijadu Beograd 2009. ocenjene su kao veoma uspešne. Džordž Kilijan, predsednik FISU-a, pozitivno je ocenio Izveštaj o napredovanju priprema, uz uverenje da će Beograd biti dostojan organizator ovog događaja svetskog ranga.

- U razgovorima koje sam vodio , uverio sam se ne samo u profesionalnost i organizacionu spremnost tima UB2009, nego i u kompletnu društvenu i državnu podršku organizovanju Univerzijade, istakao je Kilijan.

Do početka najvećeg sportskog događaja koji predstavlja značajan momenat za promociju naše zemlje u svetu, ostalo je nepunih godinu dana. Glavni grad Srbije biće domaćin više od 12.000 učesnika iz 170 zemalja. Za tu priliku biće izgrađeni brojni novi i rekonstruisani postojeći sportski objekti i prateća infrastruktura.

Radovi na Univerzitetskom selu u novobeogradskom Bloku 67, namenjenom smeštaju učesnika Univerzijade, napreduju tempom bržim od predviđenog. Po mišljenju stručnjaka, ovo je jedan od najvećih projekata u jugoistočnoj Evropi u oblasti građevinarstva u poslednjim decenijama.

Budući „grad u gradu” prostiraće se na površini od skoro 260.000 kvadratnih metara. Na šest građevinskih parcela površine 13,7 hektara biće izgrađena dva poslovna objekta, 14 poslovnih zgrada, šest podzemnih garaža i pristupne saobraćajnice sa kompetnom infrastrukturom. Vrednost ukupne investicije procenjuje se na više od 200 miliona evra.


Na gradilištu se nedeljno ugrađuje oko 5000 kubnih metara betona i 500 tona armature. Angažovano je 25 kranova i 1.700 građevinskih radnika i instalatera. Dinamika izgradnje je definisana na način da se konstrukcija jednog tipskog sprata, podiže u proseku za 14 do 20 dana, u zavisnosti od veličine objekta.

Prvi objekat biće zavšen u maju 2009. godine. U njemu če biti smešten menadžment Univerzijade, glavni centar za prijem i obuku volontera. Za vreme Igara, ovde će biti centar za transport, obavljaće se akreditovanje sportista, prijava i registracija delegacija. Objekat površine 13.500 kvadratnih metara, kako je planirano, biće završen za samo tri i po meseca.

Kada bude završeno, Univerzitetsko selo predstavljaće grad u gradu. Imaće svog gradonačelnika, menadžment, sistem snabdevanja, javno-komunalni servis, posebno obezbeđenje i restoran u kome će se služiti preko 60 hiljada obroka dnevno. Unutar sela nalaziće se banke, pošte, prodavnice, restorani, a njegovu atmosferu dodatno će obogatiti kulturno-zabavni program koji će organizovati domaćin – grad Beograd. Za uspešno funkcionisanje Univerzijade biće angažovano oko 3 000 volontera.

Нема коментара: