недеља, 30. март 2008.

Gorivo iz Srbije - konačno na Kosovu



U petak, 28. marta, na benzinske stanice NIS Jugopetrola na severu Kosova, nakon skoro decenije pauze, stigla je prva cisterna sa gorivom iz Srbije. Gorivo je isporučeno benzinskim stanicama u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom potoku i prodavaće se po cenama koje važe u Srbiji.

Normalizovanje snabdevanja ovih maloprodajnih objekata, u južnoj srpskoj pokrajini usledilo je nakon sastanka predstavnika privrednih komora Srbije, Vojvodine i Kosova i Metohije. Prema rečima Ljubomira Radulovića, direktora Poslovne organizacije „Kosmet“, u ponedeljak je najavljena isporuka 16 tona supera, bezolovnog benzina i dizela. Pored naftnih derivata prodavaće se i ostala roba iz asortimana nacionalne naftne kompanije.

Devetogodišnji zastoj u snabdevanju, usledio je kao posledica insistiranja UNMIK-a na naplati carine, zbog čega je do postizanja dogovora, gorivo isporučeno iz Srbije bilo značajno skuplje u odnosu na druge prometnike. NIS Jugopetrol je za vreme bombardovanja pretrpeo teška razaranja. Veći deo imovine je uništen ili uzurpiran od strane Albanaca. Od preko 30 benzinskih stanica, moderne instalacije u Kosovskoj Mitrovici i četiri stovarišta koji su pokrivali čitavu teritoriju Kosmeta, u funkciji su ostale četiri benzinske stanice
*Kosovska Mitrovica
*Zvecan
*Zubin Potok i
*Brezovica

субота, 29. март 2008.

mesta na netu gde se mogu naci zanimljive informacije o planinarenju



Za vreme dok je portal www.planine.info redizajniran, a kasnije i izgubio posetioce i na njemu se ništa interesantno više nije moglo pročitati ni videti, informacije o najavama planinarskih akcija, izveštaje i fotografije počela sam da pratim na http://groups.yahoo.com/group/yu-mount/, mailing listi planinarskog društva “Pobeda”. Ovde mogu do mile volje da “parim oči” na fotografijama za mene još nepoznatih predela, čujem utiske i pročitam šta je u ponudi.


S obzirom da su vikendi, kada se i najčešće organizuju izleti (planinarski, biciklistički i treking ture) naredna tri meseca rezervisani za školu Web novinarstva http://webnovinar.org/, koju toplo preporučujem, do leta ću i dalje samo “pariti oči”. Ali nema veze.


Od trenutno aktuelnih, najžalije mi je za današnji biciklistički izlet do sela Sakule, u Banatu, gde se održavaju “Ovčarski dani” uz degustaciju čobanskog paprikaša, trku magaraca i čobanski bal!!! Uz to danas je sunčan dan, još uvek nije vrućina kao što to biva leti, pravo vreme za duže biciklističke ture, ali nema veze, tešim se, bar ću pogledaću slike kada se vrate. Milan Nedić koji organizuje ovu biciklističku etno avanturu, na svom postu Ovcarski dan - Sakule 29.03.08, dao je detaljna uputstva za one koji su se rešili da krenu sa grupom Pančevačkog mosta. Unapred im zavidim i želim lep provod.


Prava poslastica je i poziv za sutrašnji treking. Miroslav Ostić, http://www.trekking.24ex.om/, poziva na pešačenje do Taorskih vrela. Putuje se vozom za Prijepolje, silazi u stanici Samari. Uz reku Velika Zabava, preko sela Vaganci stiže se do Taorske stene, zatim do vrha Dudine, doline Skrapeža. Dalje do vodenice i Taorskih vrela, zatim preko sela Cirovina do vrha Mramor (samo 900 metara nadmorske visine), pa natrag do železnice stanice Drenovački kik. I to sve u jednom danu. Možeš da se odlučiš da kreneš u poslednjem trenutku, ne moraš ništa prethodno da planiraš, da se javljaš organizatoru. Dovoljno je da se pojaviš na železničkoj stanici u 7. ujutru kod biletarnice i potražiš Miroslava i planinare prepoznaju se po rancima na leđima.


Sa gospodjom koja se na netu predstavlja kao Gordana phoenix i najave za planinarske i planinarsko-biciklističke ture najavljuje e na http://www.freebiking.org/najave.html nisam imala prilike da putujem, ali predosećam da su njene ture pun pogodak. Za prvomajske praznike ide se u kanjon Drine, četiri dana, penje se do Predovog krsta, Zborišta, plovi od Perućca do ušća Brusnice i nazad. Prava bombona, a poseban doživljaj je što ovu turu zajedno prolaze i biciklisti!!!
Ovde su i najave za kanjone reke Gradac, Brnjice, Tisnice, kanjon Rosomače...


Ponekad pogledam i zvanične prezentacije najvećih planinarskih društva,


mada bi prezentacije mogle biti preglednije, sadržaj najčešće nije plasiran tako da privlači pažnju, sumnjam i da su uvek ažurni, ali se i tu nadje po koji biser zbog koga ih vredi otvarati.